Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη, που είναι παρόμοιος με τη Γη- Kepler-186f


Στις 17 Απριλίου 2014, οι αστρονόμοι  του Κέντρο Ερευνών της NASA δήλωσαν ότι με το τηλεσκόπιο "Κέπλερ" κατάφεραν να εντοπίσουν  έναν πλανήτη  όπως η Γη . Ο βραχώδης πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ 186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Γης (1,1 φορές ή 10% μεγαλύτερος) και βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή είναι σε τέτοια απόσταση από το άστρο του, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση της ζωής. Δεν υπάρχει πάρα πολύ κρύο και δεν είναι πολύ θερμό το κλίμα, ως εκ τούτου στην επιφάνεια του μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωντανών οργανισμών. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου της εξερεύνησης του διαστήματος τον θεωρούν ένα μυστηριώδη, ανεξερεύνητο πλανήτη, ο οποίος είναι σχετικά κοντά στη Γη και υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή. Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.
Κινείται γύρω από το αχνό άστρο του, έναν ερυθρό νάνο με την ονομασία «Κέπλερ 186», αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω πλανητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό στοιχείο στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει.
H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη πραγματοποιήθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.
«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα.  

Είναι η «δεύτερη Γη» στον αστερισμό του Ζυγού και κοντά στον κόκκινο αστέρι νάνο Glies 581. Οι επιστήμονες ας σημειωθεί ότι αναφέρουν, πως και ο 581g είναι παρόμοιος με τη Γη από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας ύπαρξης ατμοσφαιρικής πίεσης, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλανητών, όπως είναι η  υψηλότερη πυκνότητα της ατμόσφαιρας του, λόγω της υψηλότερης μέσης πίεσης σε σύγκριση με τη Γη.
Δεδομένου ότι είναι πιο κοντά στο αστέρι του, από η Γη από τον Ήλιο, κατά πάσα πιθανότητα θα περιστρέφεται πολύ πιο αργά από ότι η Γη. Η ημέρα του θα μπορούσε να διαρκεί  όσο μια βδομάδα μας και οι εποχιακές του μεταβολές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις γήινες.
Και καθώς οι ανακαλύψεις νέων ουράνιων σωμάτων όλο και πληθαίνουν τελευταία και πολύ συχνά γίνεται λόγος για την ανακάλυψη της «νέας γης», αναπόφευκτα πηγαίνει το μυαλό μας στο Κεφάλαιο 21 της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη που μιλάει για την Νέα Γη στο πλήρωμα του χρόνου:

«Τότε είδα έναν καινούργιο ουρανό και μια νέα γη. Ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη είχαν εξαφανιστεί, και η θάλασσα δεν υπήρχε πια. Και είδα την άγια πόλη, τη νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό, από τον Θεό, έτοιμη σαν τη νύφη στολισμένη για τον άνδρα της. Και άκουσα μια δυνατή φωνή από τον ουρανό να λέει: «Τώρα η κατοικία του Θεού είναι με τους ανθρώπους. Θα κατοικίσει μαζί τους και αυτοί θα αποτελούν το λαό του. Ο ίδιος ο θεός θα είναι μαζί τους. Θα διώξει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους κι ο θάνατος δε θα υπάρχει πια. Ούτε πένθος, ούτε κλάμα ούτε πόνος θα υπάρχει πια, γιατί τα παλιά πέρασαν.»

Αλίντα Κανάκη
Μήτρας Δημήτριος


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]  Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

για μία προσωπική πρόβλεψη στο 9016001343 Χρέωση: Σταθερά 2,46/ευρώ1′- Κινητά 2,69/ ευρώ1′ με Φ.Π.Α AUDIOTEX
 Ζήτησε την πρόβλεψή σου με ένα μόνο SMS ΣΤEIΛΕ ΣΤΗΝ ΑΛΙΝΤΑ ΤΕ4 & ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟ 54991 Χρέωση:1,23 /SMS με Φ. Π. A








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.